A pozitív megerősítés a nyerő stratégia

Piroska Gyula

Piroska Gyula

2014. 05. 22. 16:17 2014. 05. 22. 16:17
Szóljon hozzá! Szóljon hozzá elsőként!

pozitiv megerosites strategiaVan egy stratégia, ami garantálja, hogy a céged feléled majd poraiból! Ha megtanulod észrevenni az embereid pozitív oldalát, és ezt erősíted bennük, a céged szárnyalni a fog. Hidd el, a kollégáid a Napot le fogják hozni az égről a kedvedért.


Új stratégia, tiszta lappal

Egyes afrikai törzseknél, amikor valaki valami disznóságot csinál, lop, hazudik, vagy bármi rosszat tesz a másikkal a törzsön belül, nem megbüntetik, hanem körbeállják a falu közepén. Szépen odagyűlik az egész törzs. Aztán két napon keresztül sorolják mindazon jó dolgokat, amelyeket valaha is tett. Valahol értik és tudják, hogy minden ember alapvetően jó! Ebben az afrikai törzsben tovább éltetik felnőttkorban is a gyerekmeséket. Tudják, hogy a jónak kell győzedelmeskednie. Tudják, hogy mindannyian jónak születünk, és mindannyian békére, boldogságra, szeretetre vágyunk.

Az ember már gyerekkorban csinál néhány hülyeséget. És nem segítenek neki abban, hogy visszataláljon önmagához. A nevelési stratégia alapjaiban hibás, hiszen nem emlékeztetik rá, hogy ő tulajdonképpen milyen csodálatos és jó gyerek. Így aztán egyre több és egyre nagyobb hülyeséget csinál. Ettől persze egyre rosszabbnak gondolja magát, és innentől fogva természetesen másokat is.

Én nem hiszek abban, hogy az Ember rossz! Mindig a jót keresem benne. Ahogy egy édesanya is a jót látja a gyermekében. Vezetőként Neked is ez a dolgod a kollégáiddal.

 

A megbocsátásban rejlő erő

Ideillik egy másik afrikai történet is. Áprilisban Pieter Hugo dél-afrikai fotós megrázó ruandai fotósorozata járta be a világsajtót. A ruandai népirtás során száz nap alatt nyolcszázezer embert öltek meg, a lakosság egyötödét. Mára az ország lakosai és vezetői is tudják, hogy nincs más választásuk: egy országban, együtt kell élniük a gyilkosoknak az áldozatok hozzátartozóival. Így aztán egy nemzeti kezdeményezésből született ez a fotósorozat, ahol egy képen szerepelnek ruandai nők és a családjukat kiirtó gyilkosok.

Előtte több hónapos tréningen vettek részt. Ennek eredményeként a gyilkosok kemény jóvátételi akciókat csináltak. Például újjáépítették a túlélők házait.

A túlélők pedig végül megbocsátottak. A fotósorozathoz hasonlóan megindítóak a túlélők és gyilkosok nyilatkozatai:

 

Az 1994-es népirtás ideje alatt részt vettem a fia meggyilkolásában.

Most már ugyanahhoz a csoporthoz tartozunk mindketten, mindenben osztozunk. Ha vízre van szüksége, hozok neki. Nincs közöttünk se ellenségeskedés, se gyanú. Se éjjel, se nappal.” François Ntambara elkövető

 

Megölte a gyermekem, majd jött, és bocsánatot kért. Megbocsátottam neki.

Örültem, hogy elmondta az igazságot, ahelyett, hogy továbbra is titkolta volna. Az fáj, ha valaki elhallgat egy gaztettet, amit elkövetett ellened. Korábban, amíg még nem kért bocsánatot tőlem, nem tudott közeledni felém. Úgy bántam vele, akár egy ellenséggel. Most azonban úgy tekintek rá, mint a saját gyermekemre.

Epiphanie Mukamusoni túlélő

 

Ez a történet megmutatja, hogy ki az Ember és mi az Ember. Láthatod mindkét oldal emberi nagyságát. Szerencsére a Te életedben, a Te cégedben nem ilyen kemény a helyzet. De ugyanezeket az elveket kell működtetned, ha azt akarod, hogy jó csapatod legyen.


„Szerethető főnök” stratégia

Vizsgáld meg, hogy mennyi időt töltesz a munkatársaid pozitív dolgaival és mennyit a negatívakkal. Akkor jó a stratégia, ha az arány nagymértékben a pozitív irányába tolódik el.

  • Helyezd a hangsúlyt a helyességre, a jóra.

  • Ha bármi jót csinálnak, azt nyugtázd, vedd észre, dicsérd!

  • Ha hülyeséget csinálnak, várd el tőlük, hogy beismerjék és jóvátegyék. Elsősorban ne  erre tedd a figyelmed, az energiád!

  • Segítsd a kollégáidat azzal, hogy naponta elmondod nekik, hogy büszke vagy rájuk, hogy jól teszik a dolgukat, hogy csodás kollégák.

 

Segítsd a kollégáidat azzal, hogy naponta elmondod nekik, büszke vagy rájuk, jól teszik a dolgukat, csodás kollégák. Ha pedig valaki valami hülyeséget csinál, tetesd vele jóvá. Mindenki jól jár, ha ez a stratégia a napi rutin részévé válik.

További cégvezetési tippekért lájkold Facebook oldalunkat!

 

Itt tudsz hozzászólni!


Szabályok:

1. Vállald a neved!
2. Ne írj olyat, ami törvényt vagy közerkölcsöt sért.
3. Légy udvarias és kedves!
4. Tegeződj!

Lájkolj Facebookon!

Piroska Gyula Tréning: Budapest, 1139 Lomb utca 31/B. - Telefon: +36-1-231-0639 E-mail: iroda@piroskagyulatrening.hu
Adatvédelmi nyilvántartási száma: 02623-0001